Menopoz nedir?

Menopozun Klinik Bulguları

Menopozun Tedavisi

 

   Google
 
 

                                  MENOPOZUN KLİNİK BULGULARI

Menopoza yeni girildiği yıllarda ateş basmaları, terleme gibi vasomotor semptomlar hemen her hastada görülmektedir. Bunu uyku, iştah bozuklukları, emosyonel instabilite, cinsel işlev bozuklukları izlemektedir. Ciltte kollagen kaybına bağlı incelme, kırışıklıklarda artma görülebilmektedir. Menopoz oluştuktan birkaç yıl sonra giderek belirginleşen urogenital atrofi meydana gelir. Bu, vaginada cinsel ilişki sırasında oluşan kayganlığın yeterince olmamasını yani vaginal kuruluğu açıklar. Yine uretra ve periuretral dokulardaki atrofiye bağlı olarak uretra boyu kısmen kısalır ve sık idrara çıkma, idrar hissi geldiğinde bekletememe (urgency) neden olur. Bazı hastalarda üriner enfeksiyon olmaksızın idrar yaparken yanma, sızı gibi semptomlar görülebilir.

            Geç dönemde osteoporoz ortaya çıkar. Bir yetişkinin kemik mineral kontenti 35 yaş civarında maksimumdur. Bundan sonra kemikten kalsiyum kaybı başlar. Bu kayıp menopozdan sonra iyice hızlanır. Estrojen eksikliğinde kemik resorbsiyonu artar. Hastalara tekrar estrojen verildiğinde kemik oluşum hızının artmasından çok kemik resorbsiyonunda yavaşlama görülür. Osteoporoz kemik kırılmasında kolaylık olmasıdır. Hiçbir travma olmaksızın kırıklar meydana gelebilmektedir. En sıklıkla femur boyun kırıkları ve vertebra korpusu kırıkları oluşmaktadır. Ancak kırık oluştuktan sonra ağrı klinik tabloya eklenir. Omurgada yaşla ve osteoporozla kırıklar oluşmaktadır. Bu minik korpus kırıkları paravertebral adale spazmlarına sebep olarak bel-sırt ağrılarına yol açmaktadır. Yine ilerleyen yaşla birlikte kamburluk artmaktadır, boy kısalmaktadır. Yetmişli ve seksenli yaşların bu sorunları yaşlı nüfusun giderek arttığı toplumlarda toplum sağlığı sorunu haline gelmiştir. Eksersiz kemik kalsiyum kaybını azaltan en önemli sebeplerden biridir. Kalsiyumdan zengin diyetle beslenme bir dereceye kadar osteoporozu engelleyebilmektedir, çünkü kalsiyumun gastrointestinal absorbsiyonu yaşla birlikte azalmaktadır. Osteoporoz saptandığında ikincil osteoporoz yapan sebepler; kronik böbrek yetmezliği, mide ve barsağın alınması, malabsorbsiyon sendromları, multiple myelom, hiperparatiroidi, aşırı adrenokortikal etkinlik, hiperprolaktinemi ve bazı ilaçlar araştırılmalıdır.

            Menopozdan önce kadınlar kardiovasküler hastalığa daha az sıklıkta yakalanmaktadır. Halen en çok öldüren hastalıklar sıralamasında kardiovasküler hastalıklar birinci sıradadır. Menopoz öncesinde her 3 erkeğe karşın bir kadında kardiovasküler hastalık görülmektedir. Kadınların erkekler karşısında sahip olduğu bu avantaj menopozdan sonra kaybolmaktadır. Kadının yaşı ilerledikçe kardiovasküler hastalık riski artmaktadır. Kuşkusuz stress, sigara kullanımı, eksersizden yoksun yaşam biçimi, yağlardan zengin diyet alışkanlığı kardiovasküler hastalık riskini etkiler. Menopoz; bunların arasında faktörlerden sadece biri olarak değerlendirilebilir.

               

                                                                                                   Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.