Gebelik ve İlaç Kullanımı
Düşükler
Gebelik Takibi

Gebelik Hipertansiyonu ve Preeklampsi

Prematür Doğum

Rh Uyuşmazlığı

Gebelikte Beslenme
Gebelikte Tarama ve Tanı Testleri

 

   Google
 
 

                                          DÜŞÜKLER (ABORTUS) 

            Bir bebek sahibi olmak isteyen kadının erken gebelik döneminde bebeğini kaybetmesi yani düşük olması psikolojik olarak oldukça yıpratıcıdır. Ancak konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmamış bir kadında bu olay daha yıpratıcı olmaktadır. Düşüğün nedenleri ve bir sonraki gebeliğin seyri hakkında elde edebileceği doğru bilgiler hastanın konuya bakışını ve psikolojisini değiştirmektedir.

            Gebeliğin 20. gebelik haftasından önce sonlanmasına düşük denir. Erken düşükler gebeliğin ilk 12 haftasında, geç düşükler ise 12-20 gebelik haftalarında olur. Spontan düşüklerde dışarıdan herhangi bir müdahale olmaksızın gebeliğin sonlanmasıdır. Vajinal kanamayı sonraları kramp tarzı ağrılar takip eder ve kandan başka gebelik ürününe ait kısım ve parçalar dışarı atılır. Her kanama düşük tehdidi olarak değerlendirilmelidir. Ancak erken gebelikte görülen her kanama düşükle sonuçlanmamaktadır. Terme ulaşarak canlı doğum oluşan gebeliklerin %15-20 sinde ilk haftalarda az miktarda kanama görülmektedir. Günümüzde ultrason teknolojisi sayesinde sağlığını yitirmiş gebelikler düşük tam gerçekleşmeden tanımlanabilmektedir. BU şekilde sağlıksız gelişen gebeliklerde spontan düşüğü beklemek yerine çoğu zaman kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması tercih edilmektedir.

            Düşük olasılığı %15 civarındadır. Anne yaşı arttıkça artmaktadır. Klinik olarak tespit edilemeyen çok erken gebelik kayıpları da eklenirse aslında gerçek rakam çok daha yüksek olabilir. Bir kez düşük geçiren kadının sonraki gebeliğinin düşükle sonlanma oranı da %15 civarındadır. Ancak 3. gebelikte olasılık %22 ye sonrasında %40-50 ye çıkmaktadır. 3 veya daha fazla peşpeşe düşüğe tekrarlayan gebelik kaybı denir.

            Düşüklerin en sık görülen sebebi embriyo-fetusa ait olanlardır. Özellikle ilk 3 ay içinde olan düşüklerin %80-90 sebebi embiyonun hastalıklarıdır. Bunların önemli bir kısmı kromozomal hastalıklardır. Herkesin 23 çift kromozomu vardır. Yarısı anneden yarısı babadan gelir. Olgun yumurta ve olgun sperm oluşurken 46 kromozomlu ana hücre mayoz bölünmeye uğrayarak 23 tek kromozomlu olgun sperm-yumurta halini alır. Döllenme sırasında oluşan ilk hücrede bu kromozomlar kaynaşarak 46 kromozomlu yeni bir hücre oluşur. Bu embriyo-fetusun ilk hücresidir ve zigot denir. Gerek olgun sperm-yumurta oluşurken gerekse döllenme esnasında bazı kromozomlar ya da kromozomların bazı genleri eksik kalabilir ya da fazla oluşurlar. Bu şekilde kromozomal-genetik hastalıklı embriyo-fetusler anne karnında hayatıyetini sürdüremezlerse düşük olur. Bu şekildeki kromozom anomalileri ailevi geçiş göstermeyen sadece o embriyo-fetusun oluşumunda ortaya çıkan bir anomalidir. Bu nedenle düşüklerin çoğunda hastalıklı bebeklerin kaybedilmesi söz konusudur. Nadiren anne-babada var olan dengeli translokasyon gibi kromozomal durumlar bebeklere daha sıklıkla yansıyabilir. Tekrarlayan düşük olan bu gibi durumlarda anne ya da babanın kromozomal incelenmesi yararlı olacaktır.

            Diğer düşük nedenleri arasında ilaç kullanımı,radyasyona maruz kalma, bazı enfeksiyonlar gibi sebepler vardır. Annenin doğuştan rahim anormallikleri, myom benzeri urlar, rahim iç zarı yapışıklıkları, polikistik over sendromu, kronik düşkünleştirici bazı hastalıklar, tiroid hastalıkları, kontrol altında olmayan diabet, hipertansiyon, trombofili (damar içi kan pıhtılaşmasına yatkınlık) gibi hastalıklar da düşük özellikle tekrarlayan düşük sebebi olurlar. 

 
 
               

                                                                                                       Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.