Gebelik ve İlaç Kullanımı
Düşükler
Gebelik Takibi

Gebelik Hipertansiyonu ve Preeklampsi

Prematür Doğum

Rh Uyuşmazlığı

Gebelikte Beslenme
Gebelikte Tarama ve Tanı Testleri

 

   Google
 
 

                             GEBELİK HİPERTANSİYONU VE PREEKLAMPSİ 

            Gebelikte hipertansiyon anne ve bebek sağlığı olumsuz etkileyen en sık görülen sorunlardan birisidir. Yaklaşık %10 gebelikte görülmektedir. Bunların yaklaşık üçte birinde gebelik öncesi dönemden beri hipertansiyon vardır. Diğerlerinde gebelik sırasında hipertansiyon ortaya çıkmıştır.

            20. gebelik haftasından sonra ortaya çıkan hipertansiyon ve/veya idrarda protein (albumin) çıkması ile karakterizedir. Tanım olarak 20. gebelik haftasından sonra kabul edilmekle birlikte hastaların hemen çoğunda 28. gebelik haftasından sonra ortaya çıkar. Hastalarda yaygın ödem tabloya eşlik eder. Bununla birlikte aşırı kilo alma gözlenebilir.

            Preeklampsi adı verilen ve insana özgü olan bu hastalık başlıca ikiye ayrılır. Hafif ve şiddetli preeklampsi. Şiddetli preeklampsi bulguları üzerine havale geçirilmesi durumunda eklampsiden bahsedilir.  Hipertansiyon kriteri olarak 140/90 mm Hg kabul edilir. Tansiyon değerleri 160/110 mm Hg ve üzerine çıkarsa şiddetli hipertansiyondan bahsedilir. 24 saatlik idrarda 5 g dan az protein atılımı varsa hafif, çoksa şiddetli preeklampsiden bahsedilir. Şiddetli preeklampside karaciğer enzimlerinde bozukluk, trombosit değerlerinde azalmaya bağlı kanamaya eğilim, retinada dekolman ve kanamalara bağlı görme bozuklukları, böbrek fonksiyon bozuklukları, böbrek yetmezliği gibi ciddi  sorunlar görülebilir.

            Preeklampsi plasenta fonksiyon bozulması nedeni ile bebekte gelişme geriliği ve hipoksi (oksijen azlığı)  nedeniyle bebek kaybına kadar gidebilen sorunlara neden olur. Anne bebek hareketlerinde bariz azalma ve şiddetinde azalma ile bebekteki bir sorunu algılayabilir. Bebek sağlığını gösteren ultrason ve fetal monitorizasyon yöntemleri ile bebeğin durumu göz önüne alınmalıdır.

            Bilinen en önemli tedavi doğumun yaptırılmasıdır. Zamanına çok yaklaşmış, kabaca 36. gebelik haftasını geçmiş gebelikte doğumu yaptırmak pek bir soruna yol açmazken 36. haftadan önce anne veya bebek sağlığında ciddi sorunlar olduğunda doğum düşünülmelidir. 

 
 
               

                                                                                                      Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.