Gebelik ve İlaç Kullanımı
Düşükler
Gebelik Takibi

Gebelik Hipertansiyonu ve Preeklampsi

Prematür Doğum

Rh Uyuşmazlığı

Gebelikte Beslenme
Gebelikte Tarama ve Tanı Testleri

 

   Google
 
 

                                     

GEBELİKTE BESLENME

 

            Gebelikte sağlıklı beslenme anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Kendisi için gerekli tüm besin elemanlarını annesinden aldığı için bebekte beslenme nedenli sorun pek görülmez. Buna karşın annede bazı maddelerin eksikliği hissedilebilir. İki can taşındığı düşüncesi ile fazla beslenmek fazla kilo alımına neden olduğu için önerilmez.

            Gebelik sırasında bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli en önemli madde grubu proteinlerdir. Bu grup et, süt, yumurta ve bazı baklagillerde bol olarak bulunmaktadır. Alınan proteinin önemli bir kısmı bedende biyoyararlanımı daha yüksek olan hayvansal kökenli olmalıdır. Günümüzde bir beslenme sorunu olarak karşımıza çıkan vejeteryan beslenme biçimine sahip kişiler bu beslenme tercihleri ile karşılayamadıkları bazı aminoasit denilen protein yapımında kullanılan maddeleri ayrıca almalıdırlar.

            Protein ve kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri  önemli bir başka gruptur. Proteinden başka, kalsiyum ve fosfor ve magnezyumdan zengindir. Gebelik sırasında günde 2 su bardağı kadar süt veya eşdeğeri süt ürünü (1 kase yoğurt veya 1 kibrit kutusu büyüklükte peynir gibi) tüketilmelidir.

            Diğer bir grup olan tahıllar günlük enerji kaynağımızın önemli bir bölümünü karşılar. Ekemek, pirinç, makarna, bulgur bu grubu oluşturmaktadır. Günlük 8-10 ince dilim ekmek eşdeğeri tahılgiller tüketilmelidir.

            Yağlar günlük kalori gereksinimimizin %15 kadarını teşkil eder. Haftada iki kez pek büyük olmayan balık tüketilmesi özellikle omega 3 içeriği nedeniyle pratik olarak önerilmektedir.

            Yaş meyve ve sebzeler diğer önemli bir gruptur. Özellikle günde 5-6 porsiyon kadar meyve veya sebze yemeği önerilir. Özellikle yeşil salata kayısı, erik gibi gıdalar alınması gebelikte bir sorun olarak karşımıza çıkan kabızlık sorununun çözümü için faydalı olacaktır.

            Vitamin ve mineral grubundan gebenin özellikle alması istenen ikisi folik asit ve demirdir. Folik asit gebeliğin ilk 3 ayında günde 400 mikrogram kadar alınmalıdır. Karaciğer, et, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, kuru baklagillerde bol bulunur. Ancak hekimler gebelik kalmadan önceden başlanarak 3. ayın sonuna dek folik asiti tablet şeklinde reçete etmektedirler.

            Sadece gıdalarla karşılanması zor olan ve gebelikte özellikle dışarıdan ilaç olarak eklenmesi gereken madde demir (Fe) dir. Bebek anneden kendisi için gereken bütün demiri alır ve doğumda bebekte demir eksikliği görülmez. Buna karşın anne demir eksikliği ile karşı karşıya kalır. Gebelik öncesi dönemde her ay adet kanaması ile kan kaybeden kadın erkeğe göre daha kansızdır (anemik). Buna bir de gebelikte bebeğin aldığı ve doğum sırasındaki kanama ile kaybedilen eklendiğinde kansızlık çok kolaylıkla oluşabilir. Bu nedenle gebelikte demirden zengin beslenme önemlidir.

            Demir elementi insan vücudunda Fe+2 olarak bulunur. Fe+2 daha çok karaciğer, et, tavuk, yumurta gibi hayvansal ürünlerde daha çok bulunur. Buna karşın Fe+3 daha çok bitkisel ürünlerde bulunur ve vücuda alındığında mide-barsak sisteminden emilimi az olur ve yararlanımı azdır. Gebelikte Fe+2 içeren vitamin tabletlerinin alınması olası Fe eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesi açısından önemlidir.

 

                                        

 
 
               

                                                                                                         Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.