Myom

Endometriosis

Polikistik Over sendromu

Over Kistleri

Dış gebelik

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Doğum Kontrol Yöntemleri

 

   Google
 
 

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

            Kesin sebebi bilinmeyen birçok semptom ve bulguyu bir arada bulunduran bir sendromdur. Yumurtalıklarda gelişimini tamamlayan birçok follikul ile karakterizedir. Yumurtalıklardan salınan androjen hormonları normalden fazladır. Ayrıca kolesterol ve kan yağlarında yükseklik, insulin direncine bağlı şeker metabolizması bozuklukları görülebilir.  Hastalar seyrek olarak yumurtlarlar ya da hiç yumurtlamazlar. Buna bağlı olarak adetler düzensizdir. Nadiren hiç adet görmeme (amenore) görülür.

            Hastalık çoğunlukla ergenlik döneminde ilk bulgularını verir. Özellikle aşırı kilo alımı olan genç kızlarda hastalık bulguları ortaya çıkabilir. Hastaların çoğu normalden fazla kilolu, ciltleri aşırı yağlı, sivilceli, tüylüdür. Adetleri seyrek gelir. Kronik olarak yumurtlamadıkları için gebe kalmakta güçlük çekerler. Bu hastalık çoğu zaman tamamen geçmez. Menopoz yıllarına kadar semptomlar devam eder.

            Tedavisi semptomlara yöneliktir. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi görülen semptomlara yönelik olmalıdır. Özellikle fazla kilosu bulunan kadınların fazla kilolarını vermeleri sağlanmaya çalışılır. Metabolik hastalıktan dolayı bu hastalar zor kilo verirler. Ancak ciddi ölçüde kilo vermek tek başına yumurtlamalı düzenli adet düzenine dönmeyi sağlayabilir. Cilt bozuklukları olan ve tüylenmesi belirgin olan hastalara anti-androjen hormonlar verilir. Adet düzensizliği bulunan kadınlara da doğum kontrol hapları vermek birçok sorunu ortadan kaldırır. Çocuk istendiği dönemde ise tam bir kısırlık değerlendirmesi yapıldıktan sonra yumurtlamayı indükleyen ilaçlar kullanılır. Bu tedavi ile seyrek olmayarak gebelik elde edilir.

            Bu hastalar uzun dönemli risklerle de karşı karşıyadır. Şişmanlık ve kolesterol kan yağları yüksekliği daha yüksek oranda koroner kalp hastalığı riski taşır. Keza ileri yaşlarda diabet hastalığı bulguları ortaya çıkabilir. Rahim iç zarı (endometrium) ve meme kanseri açısından da artmış riskleri vardır.    

 

 
 
               

                                                                                                 Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.