Myom

Endometriosis

Polikistik Over sendromu

Over Kistleri

Dış gebelik

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Doğum Kontrol Yöntemleri

 

   Google
 
 

                                                       DIŞ GEBELİK

            Gebelik rahim dışında gelişmesine dış gebelik denir. En çok fallop tüpleri içerisinde olur. Nadiren yumurtalıklarda, karın boşluğunda ve rahim ağzında gelişebilir. Bu organlar rahim kadar genişleyemediği için erken gebelik döneminde genellikle içinde bulundukları organ yırtılarak ciddi boyutlarda iç kanamaya neden olabilirler.

            Bulguları ilk başlarda siliktir. Adet gecikmesini takiben lekelenme tarzında kanama, ağrı olabilir. Gebeliğin diğer silik belirtileri vardır. Gebelik testi pozitif olabilir. Ruptur (yırtılma) olduğu ani çok şiddetli bir ağrı ve baygınlık olabilir. Akut karın bulguları denilen acil cerrahi müdahale gerektiren hastaların ortak muayene bulgularını verir. Bu dönemde acil operasyon gerekir.

            Buna karşın erken gebelikte ruptur oluşmadan önce tanı olanağı vardır. Kanda ölçülen gebelik testi (beta-hCG) kabaca her 48 saatte ikiye katlanarak artar. Transvajinal ultrason yardımı ile uterus (rahim) içinde gebelik bulgusunun olmaması önemlidir. Özellikle beta-hCG değerinin 1500 mIU/mL ye ulaştığında hala transvajinal ultrasonla gebeliğe ait bir bulgu yoksa dış gebelik kabul edilir.

            Rupture olmamış dış gebelik bazen kendiliğinden gerileyip vücut tarafından yok edilebilir. Ancak çoğu zaman kanser tedavisinde de kullanılan bir ilaç olan metotreksat kullanılarak dış gebelik rupture olmadığı dönemde tespit edilebilmişse ameliyatsız tedavi edilebilmektedir.

           

 

 
 
               

                                                                                                 Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.